Protein içeren besinlerden gerektiği kadar beslenmek, bizleri zihinsel ve fiziksel olarak elverişli yapar. Protein diyeti sayesinde, fazla kilolardan kurtulabilir, olan kilonuzu kasa çevirebilirsiniz.
Protein Diyeti Nedir?
Protein diyeti uygulamak için öncelikle, bir beslenme uzmanıyla görüşmeniz, yerinde bir karar olacaktır. Protein, vücudumuzda olması gereken besin kaynaklarından biridir. Eğer vücudumuz yeterince proteine sahip değil ise, bedenimiz mutlaka bize bu yönde, olumsuz sinyaller verecektir. Hafıza ve kas güçsüzlüğü problemleri, eklem ağrıları, sırt boyun ağrıları, yorgunluk gibi birçok sağlık sorunu, protein eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Protein diyeti, et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt gibi protein ağırlıklı besinler ile beslenerek yapılan bir diyet türüdür. Protein diyetinin vücuda birçok faydası bulunmaktadır. Genellikle düzenli egzersiz yapan kişiler ve sporcuların tercih ettiği bir diyet yöntemidir. Çünkü egzersiz sırasında, oldukça fazla bir kas gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da beraberinde, vücut için protein ihtiyacını getirmektedir. Kas sistemimizi korumak ve egzersiz sırasında kaybettiğimiz enerjiyi geri toplamak için, protein ağırlıklı beslenmek en doğru seçim olacaktır. Böylelikle vücut direncimizi sağlayabilir, acıkmadan sağlıklı bir şekilde diyetimizi sağlayabiliriz.
Karbonhidrat gibi, fazlası vücuda zararlı olan besinlerden uzak durmak gerekir. Bunun neticesinde de ağırlıklı olarak, protein içeren besinler ile beslenmek daha uygun olacaktır. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki, protein miktarını ayarlayamaz, çok fazla vücuda protein yüklersek de her şeyin fazlasının zararlı olduğunu bilerek, vücudumuzda olumsuz tepkiler olabilir. Örneğin; karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.
Protein İçeren Besinler
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, protein, vücudumuzda olması gereken besin grupları arasında yer alıyor. Proteinin azlığı veya çokluğu, insan vücudunda hayati bir önem teşkil ediyor.
Protein içeren gıdaların başında, et, tavuk, yumurta, balık, yoğurt ve süt gibi hayvansal gıdalar gelmekte. Fakat, protein sadece hayvansal gıdalarda yer almıyor. Bunların yanı sıra, sebzelerde ve meyvelerde, kuruyemişlerde, yine protein bulunmaktadır. Ayrıca, tahıllar ve baklagiller de yüksek protein içeren yiyecekler arasında yer almakta.
Özellikle kuruyemiş grubundaki, kabak çekirdeğinde bulunan yüksek protein oldukça şaşırtıcı. İçerisinde yaklaşık 15-16 gr. Kadar protein bulunmakta. Fakat kabak çekirdeğinde yüksek miktarda yağ bulunduğundan, fazla tüketilmesi önerilmemekte.
Yine hayvansal gıdalardan olan ve kahvaltı sofralarımızdan eksik etmediğimiz peynirde de oldukça yüksek oranda protein bulunuyor. 100 gr. Bir peynir, yaklaşık 30 gr. Protein içeriyor.
Bunun yanı sıra, kırmızı ette fazla miktarda yağ bulunduğundan, uzmanlar daha çok, kırmızı ete nazaran, beyaz et tüketilmesini uygun buluyor. Kırmızı et, vücuda fazla yağ depoladığından, ileride kolesterol gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden, tavuk ve balık gibi beyaz et bulunan gıdalar tüketmek, protein takviyesi olarak, daha uygun görünmekte.
Baklagillerde bulunan protein oranını da hiçe saymamak gerekiyor. Özellikle vegan beslenen kişilerin protein ihtiyaçlarını karşılamaları için, baklagillerin önemi oldukça büyük. Nohut, yeşil mercimek, kuru fasulye gibi baklagillerin 100 gramında, yaklaşık 15 gram protein bulunuyor.
Protein İçeren Sebzeler ve Meyveler
Protein ağırlıklı beslenmenin en keyifli ve sağlıklı yolu, kesinlikle sebze ve meyve tüketmekten geçiyor. Tabi ki sadece sebze ve meyve ile beslenmek, hayatımızı idame ettirebilmemiz için tek başına sağlıklı bir yol değil. Protein ağırlıklı sebze ve meyvelerin yanı sıra, eğer hayvansal gıda tercih etmiyorsak, protein deposu olan baklagilleri tercih etmeliyiz. Protein içeren sebzeler ve meyveler grubunda, Ispanak, brokoli, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, avokado, kayısı, portakal, muz ve kiviyi örnek gösterebiliriz.
Her yemişten, azar azar ve gerektiği kadar faydalanmak, sağlığımız açısından, en uygun bir beslenme modeli oluşturacaktır.