Nazal Maske Nedir? Ne İşe Yarar?
Nazal maske, solunum cihazlarında tercih edilen ve en sık kullanılan maske çeşididir. Bu maskeler yalnızca burnu kapsadığı için kişinin burundan nefes alabilmesini sağlamaktadır. Yani solunum sadece burundan yapılmaktadır. Solunum ve oksijen maskeleri, solunum rahatsızlığı olan kişiler için adeta can simidi gibidir. Yüze en uygun olanın seçilmesi önemli olmakla birlikte solunum tedavilerinde en çok kullanılan maske çeşidi nazal maskelerdir. Bu maskelerde kendi içlerinde alın desteği olan ve alın desteği olmayan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu seçim ise tamamen kişinin konforlu bir şekilde solunum işlemini yerine getirip getirmemesine bağlıdır. Solunum rahatsızlıkları tedavi edilmediği sürece beraberinde daha ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Solunum cihazları sayesinde nefes problemi yaşayan kişiler çok daha nefes alabilmektedir. Nazal maske, yoğun bakım ünitelerinde solunum tedavi gören hastalar için de doktorlar tarafından en sık tercih edilen maske türüdür. Bu maskeler CPAP ve BPAP solunum cihazlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Burun yoluyla solunum problemi olan hastalara basınçlı hava verilmekle ve hastalar burunlarından çok rahat bir şekilde nefes alabilmektedir. Günümüzde bu maskeler haricinde burun ve ağız bölümünü kapsayan maskeler, yüzü tamamen içine alan maskeler gibi birçok çeşidi de bulunmaktadır. Solunum cihazlarına bir hortum yardımı ile bağlanan bu maskeler sayesinde hastaların solunum yollarında tıkanma veya çökme meydana gelmemektedir.
Nazal Maske Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Nazal maske, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, uyku bozuklukları, koah, kronik solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkları yaşayan her hastada kullanılmaktadır. Solunum ve oksijen cihazlarına takılarak kullanılan bu maskeler, hastanın daha rahat bir şekilde nefes alıp vermesini sağlamaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde solunum tedavisi gören hastalarda en sık kullanılan maskelerden biridir. Hastanın sadece burundan solunum işlemini yapmasını sağlayan bu maskeler, hastanın konforu açısından da büyük önem taşımaktadır. Tüm yüzü kaplayan maskeler hastada birtakım rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Hasta yüzünde maskeyi hissettiğinde alışık bir durum olmadığından özellikle geceleri rahat uyuyamayabilir. Fakat nazal maskeler sadece burna takıldığından hasta çok daha rahat uyuyabilir.
Özellikle uyku apnesi gibi hastalıkların tedavisinde sıklıkla tercih edilen nazal maskeler geceleri çok daha rahat nefes alabildikleri için solunum durması gibi durumlarla karşılaşmamaktadır. Firmamız bünyesinde uyku cihazları ile birlikte kullanılan maske çeşitleri de bulunmaktadır. Bu cihazlar doktor tarafından kullanıma uygun olan hastalara önerilmektedir. Özellikle uyku apnesi, uyku bozukluğu gibi rahatsızlığı olan kişilerin tedavisinde en sık kullanılan cihazlardır. Bu solunum ve uyku cihazlarının hem sabit hem de taşınabilir özellikleri bulunmaktadır. Ev tipi solunum cihazları ise tedavisini evde devam ettiren hastalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Nazal Maske Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Nazal maske seçimi, hastanın rahat olabilmesi açısından oldukça önemli bir konudur. Bu maskeler, hastanın sadece burun yoluyla solunum yapmasını sağlamaktadır. Nazal maskeler dışında oral nazal maskeler de bulunmaktadır. Bu maskeler ise hem ağız hem de burun yoluyla solunum işlevinin yerine getirilmesini sağlamaktadır. Maske seçimi tamamen hastanın rahatlığı ile alakalı bir durumdur. En rahat edilen maskeler ise sadece burundan solunum yapılmasını sağlayan nazal maskelerdir. Bu maskeler bir solunum hortumu ile cihaza bağlanılıp kullanılmaktadır. Cihazdan gelen hava basıncı solunum hortumundan geçerek maske aracılığı ile hastaya verilmektedir. Bu maskelerin alın desteği olan ve olmayan üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Hasta deneme yanılma yöntemi ile hangisi ile daha rahat ediyorsa onu almaktadır. Nazal maske seçimi, hastanın rahat edebilmesi açısından oldukça önemlidir. Hastanın yüz tipine en uygun maskeyi seçmesi rahat bir tedavi süreci geçirmesi anlamına gelmektedir.