Çocukların hasta olması, anne ve babaların telaş yapmasına neden olur. Ancak telaş yapmak ve daha birçok davranış çocuk hastayken yapılmamalıdır.
Çocuk hastayken yapılan yanlış davranışlar, birçok yanlışı da beraberinde getirir. Örneğin; ebeveynlerin telaşlı ve aceleci davranması, birçok hareketin de yanlış yapılmasına neden olur. Çocuk hastalandığı zaman yapılması gereken ilk ve en önemli davranış, sakin olmaktır. Ardından mantıklı düşünebilmektir.
Hastalık durumuna göre yapılması gereken davranışlar farklılık gösterir. Ayrıca hastalık durumunda bilinen birçok hareket yanlıştır. Örneğin; yüksek ateşi olan bir çocuğa, soğuk duş aldırmak başka hastalıklara davetiye çıkarır. Soğuk duş yerine ılık duş aldırılması gerekir.
Ateşli olan bir çocuğun ilk olarak kıyafetleri çıkarılmalıdır. Yapılan yanlışlardan biri de tüm vücudun alkol ya da sirke ile silinmesi. Sadece baş kısmının alkollü suyla silinmesi yeterlidir. Ayrıca ateş, beş günden fala sürmüşse muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Bebekler de çoğu zaman çocuk kategorisine girer. Bebeklerde sık karşılaşılan sağlık sorunu ise griptir. Çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Bu durumda yapılan yanlışlardan biri ise bebeği sürekli öpmektir. Bebekler grip olduğunda sık aralıkla emzirmek gerekir. Ayrıca anne gripse de emzirebilir. Ancak ebeveynler grip olduklarında maske takmalıdır.
Bunlar gibi daha birçok yanlış yapılan davranışlar bulunur. Yanlış yapılan davranışlar öğrenilmeli ve yapılmamalıdır.
Hasta Çocuğa Yapılmaması Gerekenler
Çocukların hasta olması, özellikle anneleri endişelendirir. Endişelenme duruma bağlı olarak da unutkanlık başlar. Bu süreçte ilk olarak endişelenmemek gerekir. Hastalığın bir süreç olduğu ve doğru davranışlarla geçebileceği unutulmamalıdır.
Beslenme, sağlık açısından önemlidir. Ancak hastalık döneminde daha değerli. Hasta çocuklar genellikle iştahsız olur. Bu süreçte çocuğa zorlu yemek yedirmemek gerekir. Bunun yerine porsiyonu küçültmek ve dinlenerek yedirmek doğru olacaktır.
Besin olarak da karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yedirilebilir. Çünkü çocuklar, hastalık sürecinde enerji kaybeder. Et, şeker ya da meyve yerine çorba, pilav, makarna yedirmek enerji kazanmalarını sağlar.
Hasta olan çocuk, hareket etmekte zorlanır. Çünkü bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak kuvveti azalır. Çocuk hastayken okula gönderilmemelidir. Çünkü okula gitmek hem diğer çocukların sağlığını tehlikeye sokar hem de çocuğun iyileşme sürecini yavaşlatır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve bu durumlarla karşılaşmamak için aşı yaptırılmalıdır.