BPAP Cihazı Nedir? Ne İşe Yarar?
BPAP cihazı solunum rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan tıbbi cihazlardan biridir. Çoğunlukla uyku apnesi, uyku bozuklukları hastalıklarında kullanılan bu cihaz, hastanın daha rahat bir şekilde tıkanmadan nefes alabilmesini sağlamaktadır. İki seviyeli pozitif hava basıncı anlamına gelen BPAP solunum cihazı, hastanın uyku esnasında solunum durmasına veya tıkanmasına engel olmaktadır. Hastaya sabit ve sürekli hava basıncı uygulayan bu cihaz, inhalasyon ve ekshalasyon olmak üzere iki farklı basınç ayarına sahiptir. Bu cihaz, akciğerlere devamlı bir hava göndermekle birlikte akciğerlerdeki ani çökmelerin önüne geçer. Bu cihazların kullanımında basınçlı solunum havası sağlayan maskeler kullanılmaktadır. Bu maskeler aracılığı ile hastaya hava verilmektedir.
BPAP cihazı, diğer solunum cihazlarından biraz farklıdır. İki farklı ayara sahip olduğundan hem soluma hem de soluma üzerinde basıncı takip etmektedir. Hastaların nefes alırken ki yaşadığı tüm problemleri takip etmektedir. Bu cihazlar özellikle kendi kendine nefes alamayan hastalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Cihazların kullanımındaki temel amaç, kandaki oksijen seviyesini yükseltmek ve hastanın rahat bir şekilde solunum işlevini yerine getirmesidir. İki farklı basınçta terapi havası sağlayan BPAP solunum cihazları, ciddi solunum sıkıntısı çeken tüm hastalarda kullanılmaktadır. Cihaza uygun maske kullanımı da oldukça önemli bir konudur. Hastanın yüzüne maskenin uyumlu olması hastanın daha rahat nefes alabilmesini sağlamaktadır. Uyumlu olmayan maskelerde hasta ciddi rahatsızlıklar yaşayabilir.
BPAP Cihazı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılmaktadır?
İki seviyeli pozitif hava yolu basıncı anlamına gelen BPAP cihazı, uyku sırasında solunum problemi yaşayan hastalar olmak üzere diğer solunum hastalıklarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle ciddi uyku apnesi rahatsızlığı olan hastalara doktor tavsiyesi üzerine bu cihaz tavsiye edilmektedir. Bazı uyku apnesi sıkıntısı yaşayan hastalarda öncelikle CPAP solunum cihazı kullanılmaktadır. Bu cihazdan yeterli verimi alamayan ve tedavisi başarısız olan hastalarda BPAP solunum cihazına geçiş yapılmaktadır. Bu solunum cihazı başta uyku apnesi hastalığı olmak üzere; uyku bozuklukları, solunum hastalıkları, kardiyopulmoner bozuklukları, konjestif kalp yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Özellikle ciddi uyku apnesi olan hastalarda kullanılması hastanın gece boyunca rahat nefes alabilmesini sağlar. Uyku apnesi hastanın gece uyku esnasında birden tıkanmasına ve solunumun durmasına sebep olmaktadır. Bu rahatlığı olan hastalar, her gece bu solunum cihazlarını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde kullanımı bırakıldığında aynı şikâyetler tekrar nüksetmektedir. Bu cihazlar, hastanın hava yolunun uyku esnasında açık kalmasını sağlamaktadır. Böylelikle hasta uyku sırasında solunum durması gibi ciddi problemler yaşamaz. Ayrıca horlama gibi problemlerinde yaşanmamasını sağlamaktadır. Uyku esnasında yaşanan tıkanıklığın önüne geçmek ve rahat bir şekilde uyumak son derece önemlidir. BPAP cihazı ile yapılan tedaviler büyük ölçüde hastada rahatlama sağlamaktadır.
BPAP Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
BPAP cihazı, orta veya daha şiddetli uyku apnesi sorunu olan hastaların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hasta, hastane veya sağlık kuruluşunda gördüğü uyku apnesi tedavisi sonrasında doktorun tavsiyesi ile bu cihazı evinde rahatlıkla kullanabilmektedir. Ev tipi taşınabilir uyku cihazları sayesinde hastalar, tedavi sürecini daha rahat ve daha konforlu bir şekilde geçirmektedir. Doktorlar tarafından belirlenen cihaz ve süre ile hastalar gece uykusunda bu cihazı kullanırlar. BPAP cihazının hastalar üzerinde birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Uyku apnesi kişinin uyku sırasında solunumun aniden durması veya kesilmesi demektir. Bu durum her gece ve sık yaşandığında kişi yeteri kadar uyku uyuyamaz ve gün içerisinde kendini hem yorgun hisseder. Daha ağır uyku apnesi hastalığında ise kişi kendi kendine nefes almakta zorlanır ve muhakkak solunum cihazından destek almak gerekir.