Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Nedir?
Erken doğum sonrası dünyaya gelen, şeker hastası ya da çok doğum yapmış annenin bebeği olan, anne karnında ya da zor doğum sonucu herhangi bir sebeple beyin ve vücudu hasar görmüş ya da yüksek risk taşıyan ve iri doğmuş yeni doğan bebeklere en gelişmiş şekilde bakım yapılması amacıyla kurulmuş olan servise yenidoğan yoğun bakım ünitesi denilmektedir.
Minik bedenlerin tıbbi ve cerrahi tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli olan tüm hizmetleri sunan ünite, güncel bilgiler ve tıbbın en son yenilikleri ile küçük hastalarını iyileştirerek, en kısa zamanda ailelerine kavuşturmakta, bu süreç içerisinde sadece tedavi değil , tedavi sonrasında da anneleri bebek bakımı konusunda iyileştirmeyi amaçlamaktadır.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Bebeklerin anne karnından itibaren başlayan dünyaya geliş hikayesi esnasında herhangi bir olası sıkıntı durumunda, hem fiziksel hem de beyin olarak olumsuz etkileneceği kaçınılmaz bir durumdur. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi, herhangi bir sebeple bebekte anne karnında ya da doğum sırasında oluşabilecek hasarı düzeltmek ve bebeğin bedenen ve beyin olarak sağlığına kavuşturulması amacıyla kurulmuş bir bölümdür.
Burada ilk etapta incelenecek olan doğum yapacak olan annenin sağlığıdır. Gebeliğin 24.haftasından itibaren, herhangi bir hastalığı olan, örneğin şeker hastası bir annenin erken doğum riskine karşı önlemler alınarak, bebeğin sağlığı ve hayati tehlikesi önlenebilmektedir. Ünite anne-bebek sağlığını bir bütün olarak ele alarak, bir yandan bebeğin sağlığına kavuşmasını sağlarken, diğer yandan da annelere gerekli eğitimi vermeyi amaçlamaktadır.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Çalışma Alanları Nelerdir?
Bebeklerin sağlığına kavuşması ve en önemlisi bebek ölümlerinin azaltılması, yenidoğan yoğun bakım ünitesinin temel amacıdır. Temelde yatan hastalıkların bilinerek giderilmesine yönelik hizmet sunan ünitelerde; kan değişimi ve takviyesi, solunum desteği uygulaması, kol ve bacaktan geçen damarlardan kalbe uzanan ince damar yolu açılarak buradan bslenme sağlanması, ışın tedavisi, akciğer kaçağında toraks tüpü takılması, beyin elektrosu, kalp ultrasonu, beyin içi ultrason ve yeni doğan bebeklerde göz muayenesi ile göz rahatsızlıklarının erken teşhisi, yenidoğan yoğun bakım ünitesi çalışma alanları içinde yer alan hizmetlerdendir.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Alanında Yeni Uygulamalar
Bebeklerin minik bedenlerinin ne kadar narin olduğu ve hastalıkları esnasında çok iyi gözlemlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu nedenle bu bölümde yeni teknolojilerin uygulanması ve en yeni tedavi yöntemleri ile hastalara tedavi imkanı sunulması çok önemlidir.
Yüksek riskli gebelik ve doğumların izlenmesi ile başlayan süreç, yenidoğan bebeklerin tanı ve tedavi gerektiren hastalık durumunun belirlenmesi, gerekli uygulamaların yapılması, lazer tedavisi ya da cerrahi tedavi gerektiren durumlarda konusunda uzman ekibiyle işlemin tamamlanması, diğer merkezlerle iletişim halinde kalarak gerektiğinde danışmanlık hizmetinin alınıp, verilmesi ve taburcu olan bebeklerin genel durumlarının takibi yenidoğan yoğun bakım ünitesi alanındaki uygulamalardandır.