Tüp Bebek Uygulaması Nedir?
Tıptaki adı ‘in vitro fertilizasyon’ olan tüp bebek yöntemi bugün birçok kişinin başvurduğu ve başarılı sonuçlar aldığı bir daldır.
Tüp bebek yöntemi, bir spermin yumurtayı vücut dışında döllemesine verilen isimdir. Aynı zamanda tüp bebek yöntemi kısırlık tedavisinde diğer üreme yöntemleri başarısız olduğunda da uygulanabildiğinden aslında geniş bir çalışma alanına sahiptir.
Jinekologların uğraştığı bir alan olan tüp bebek yöntemi kadınların yumurtlama süreçlerinin izlenmesi ve yumurtaların yumurtalıklardan alınarak dışarıda sperm ile döllenerek tekrar başarılı bir şekilde kadının rahmine aktarılması olarak tanımlanır. Bebek sahibi olmak isteyip olamayan çiftlerin eğer uygun bir yaş aralığındalarsa sıklıkla başvurduğu ve başarılı sonuçlar aldığı bir yöntem olan tüp bebek yöntemi uyguladığı teknolojik işlemler ile insanları memnun etmektedir.
Tüp Bebek Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere kolaylık sağlayan ve çeşitli fırsatlar sunan tüp bebek yöntemi yıllardır uygulanan birçok kişinin yüzünü güldürmüş ve onların çocuk sahibi olabilmeleri için gerekli işlemleri yapmıştır.
Lakin tüp bebek yönteminin de ilgilendiği ve ilgilenemediği bazı alanlar vardır. Yumurta bozukluğu, kısırlık, tüplerin her ikisinin de tıkalı olması, menide sperm bulunmaması, sperm kalitesinde bozukluk, immünolojik durumlar, servikal faktörler, cerrahi işlem nedeniyle tüplerin alınması, sperm veya yumurta sayısında yetersizlik, yumurtalıkta kistlerin olması, hormon bozukluğu, sperm hareketliliği problemi, sperm hücrelerinde şekil bozukluğu, tekrarlanan hamilelik kayıpları, bir türlü gebelik sağlanamama, kadınlarda yaş ilerlemesi gibi durumlarında tüp bebek yöntemi gayet uygundur.
Tüp Bebek Bölümü Çalışma Alanları
Birçok durumda kişilerin başvurabildiği tüp bebek yöntemi başlıca sperm veya yumurtadan veya hormonlardan kaynaklı olarak doğal yollarla bebek sahibi olamayan kişilerin bebek sahibi olmalarında yardımcı olan bir alandır.
Bu nedenle sperm ve yumurta bozuklukları ve onların tedavisiyle ilgilenen bu alana bazı kişiler gelse bile durum ya riskli olur ya da tedavi mümkün olmaz.
Durumunun riskli olduğu kişiler çoğul gebelik, over torsiyonu, enfeksiyon, kanama ve dış gebelik yaşayan kişilerdir.
Tedavi yapılamayacak durumlar ise şu şekilde sıralanabilir: Sperm üretiminin olmaması, yumurta üretim fonksiyonunun olmaması, menopoz, kadınların hormon seviyelerinde ciddi bozukluklar olması, yaşı ilerlemiş ve rahmi alınmış kadınlar.
Tüp Bebek Alanında Yeni Uygulamalar
Gelişen teknolojinin hayatlarımızı kolaylaştırdığı aşikar. Tüp bebek yönteminde uygulanan teknolojiler de daha kesin çözümler ürettiğinden kişilere memnuniyet vermekte ve bu yöntem ile bebek sahibi olan çiftlerin sayısı artmaktadır.
Vitrifikasyon, piezo elektrik, mikro akışkan çip teknolojisi ve embriyoskop gibi yöntemler yeni uygulanan ve kişilerin olumlu sonuçlar almasını sağlayan teknolojilerdir. Bu yöntemler ile hem tedavi daha iyi planlanır hem de kişilerin daha sağlıklı yöntemlerle ve daha yüksek oranlarla bebek sahibi olmaları amaçlanır. Dolayısıyla da kişilerin memnuniyet seviyeleri artmaktadır.