Protez Diş Nedir?
Ağız sağlığı için diş en önemli organdır. Yiyecekleri düzgün çiğneyebilme, dış görünüme etkileri ile kaybedilen dişler her zaman sıkıntı yaratır. Kaybedilen dişlerin, dokuların çiğnerken ve estetik açıdan rahatsızlık vermesinden dolayı mevcut olan dokuların korunması ve çiğneme fonksiyonlarını tekrar sağlayan apareylere protez diş denir. Protez diş sabit ve hareketli olmak üzere iki gruba ayrılır. Kuron ve köprü olarak nitelendirilen protez dişler metal, porselen olarak isimlendirilir. Hareketli protezler ise tam protez, bölümlü protez, geçici, diş veya implant üstü protez olmak üzere dörde ayrılır.
Protez Diş Hangi Hastalıklara Bakar?
Kırılmış olan bir diş, çürük bir dişi kaplama için, birden çok diş eksikliğinde yandaki dişlerden destek alınarak köprü işlemi yapılır. Bütün dişlerde kayıp oluşmuşsa tam protez uygulaması yapılır. Protez diş uygulama nedenleri çürük veya başka sebeplerle kaybedilen bazı dişlerin ya da tümü ile kaybedilen dişlerin yerine kullanılır.
Protez Diş Çalışma Alanları Nelerdir?
Protez diş çalışma alanı ağız ve diş sağlığı devlet hastaneleri, özel diş poliklinikleri, protez laboratuarları gibi yerlerde çalışabilir ya da bağımsız bir diş protezi laboratuarı açılabilir. Protez diş yenileme süreleri kamu hastanelerinde dört yıl olmaktadır. Bu süreden önce yenileme yapılamaz. Özel polikliniklerde yapılan diş protezleri eksik ya da çoğu kaybedilen dişler için uygulanır. Protez diş laboratuarlarında porselen, implant, zirkonyum, ortodontiye yönelik apareylar üretilir.
Protez Diş Yeni Uygulamalar
Protez diş uygulaması ile ilgili olarak kaybedilen bir dişi tamamlama yöntemlerinden biri de yine kroşe ismi verilen metal parçalarla dişe tutunmanın sağlanmasıdır. Hassas bağlantılı diş protezlerinde daha sağlam ve estetik olması anlamında, kroşe adı verilen parçalar değil hassas bağlantılı dişi ve erkek parçalar kullanılır. İmplant yöntemi ile radyolojik incelemeler yapıldıktan sonra hastaya yerleştirilen dört tane implantın üzerine geçici diş protezi sabitlenerek geçici diş yapılmış olur. Bundan yaklaşık üç ay sonra ise kalıcı protezler hastaya yerleştirilir.
AllIn Four adı verilen bu sistemle hasta belirli bir süre dişsiz gezmeyip aynı gün yapılan geçici protezlerle hem estetik açıdan hem de çiğneme anlamında rahatlık yaşar. Sabit protez yapılamaması durumunda da dişleri birbirine bağlayan çıtçıtlı protezler kullanılır. Protez diş uygulamasında 3D yazıcılar ile üretilen protez dişlerde hata payı olamadan yeni protez dişler üretilebilmektedir Böylelikle diş doktoru kontrolünde diş protez laboratuarına gitmeye gerek kalmadan, zaman kaybını önleyerek ve hastayı deneme aşamasında yormadan bu işlemler gerçekleştirilir.
Önceki senelerde porselen protezin altına metal altyapı uygulanmakta idi. Şu an uygulanan zirkonyum maddesi ile diş eti sorunlarına neden olmaz ve doğal dişe yakın bir görünüm sergiler. Aynı zamanda metalin verdiği rahatsızlık olan ağızda tat bozulmasına sebep olmaz. Isıya, oluşabilecek herhangi bir darbeye dayanıklıdır. Zirkonyum üzerine yerleştirilen cercon seramiği ile ağızda sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet oluşmaz.