İstanbul'daki tüm hastane ve sağlık ocakları'nın listesi, iletişim bilgileri...

Ortopedi

Ortopedi Nedir?

Temel olarak vücuttaki kas ve iskelet sistemini inceleyen, kas ve iskelet sistemindeki aksaklıkları gidermeyi hedefleyen bilim dalına ortopedi denir. Orthos ve paedia kelimelerinin birleşiminden adını alan bu bilim dalı doğuştan gelen veya sonradan meydana gelmiş ortopedik rahatsızlıkları tanı ve tedavi etmek amacını gütmektedir.

Altı yıllık tıp fakültesi eğitiminin sonrasında eğitim döneminin bitmediği bir uzmanlık dalı olarak adlandırılır ortopedi. Bu konuda uzmanlık düşünen kişilerin gerekli eğitimleri almaları 5 yıllık bir süreci daha içerisinde barındırmaktadır. El cerrahisini de içerisine alması nedeniyle, 2 yıllık bir eğitimi de eğitimlerine ekleyerek kişiler ortopedi ve travmatoloji uzmanı olabilirler.

Ortopedi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

İnsanın doğum ve ölüm arasındaki yolculuğunda kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında görevli olan ortopedi bilimi, doğumsal oluşan kalça çıkıkları, menisküs yaralanmaları, bacaklarda bulunan eşitsizlikler, eklemlerde ve bağlarda oluşan ezilme ve burkulmalar, tetik parmak, sinir sıkışmaları, tenisçi dirseği, siyatik, eklem kireçlenmeleri, kıkırdak yaralanmaları, topuk dikeni, kemik kırıkları, lif kopmaları, kemik iltihapları, farklı eklemlerde bulunan çıkıklar ve eklem ağrıları konusunda bilgi sahibidir ve bu hastalıkların tedavisinde yol göstericidir.

Ortopedistler hastalarına tanı koymadan önce fiziki muayeneden ve görüntüleme sistemlerinden yararlanırlar. Tanı konulmasının ardından uygun tedavi planlanarak hastanın iyilik durumunun arttırılması ve ağrılarının giderilmesi amaçlanır. Ortopedi biliminin en çok yardım aldığı bilim dalları arasında fizik tedavi bölümü bulunmaktadır.

Ortopedi Çalışma Alanları Nelerdir?

Ortopedistler hastanelerde ve özel kliniklerde yoğun talep gören hekimler arasında yer almaktadırlar. Vücuttaki çalışma alanlarının genişliği ve detaylı olması nedeniyle pek çok kişinin başvuracağı bu hekimler kas ve iskelet sistemi içerisine dâhil tüm olumsuzluklarda bilgi sahibidirler. Oluşabilecek acil durumlar için de ayrıca eğitim almış olan bu hekimler fizik tedavi hekimleri ile görüş birliği içerisinde çalışmaktan güç alırlar. Pek çok ortopedik rahatsızlığın sonucunda fizik tedavi ihtiyacının doğması bu iki bilim dalını birbirine yakın olmaya zorlamaktadır.

Hareket sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar ve her türlü yaralanma vakaları ile ilgilenen bu bilim dalı kendi içerisinde çok farklı alt dallara ayrılmaktadır. Tüm dünyada ve ülkemizde muazzam düzeylerde yetenekli ortopedi uzmanlarının bulunması ve yönde yapılan çalışmalar bu bilim dalı için yüz güldürücü sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.

Ortopedi Alanında Yeni Uygulamalar

Gelişen tıp ve teknoloji ortopedi alanında da büyük gelişmeler yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Ortopedik tedaviler alanında yeni bir model olarak görülebilecek olan 3 boyutlu yazıcılar sayesinde hastaların kemik modelinin çıkarılması kırık, çıkık, tümör, kireçlenme, eğrilik gibi daha pek çok hastalığın tedavisinde kişiye özel tedavi imkânlarını sunmaktadır.

Tedavide tanının önemini belirten hekimler doğru tanı sayesinde doğru tedavinin vakit kaybetmemeksizin ve doğru yöntemlerle uygulanmasının hayati önemi olduğunu belirtmektedirler. Uygulanan sistemler ile hastalara net tanılar konulabilmekte ve bu sayede daha verimli iyileşme süreçleri ile karşılaşılmaktadır. Ortopedi alanındaki gelişmeler ve ilerlemeler sayesinde bugün pek çok hasta sağlığına yeniden kavuşmaktadır.

Ortopedi Bulunan Hastaneler