Kalp ve Damar Cerrahisi Nedir?
Kalp ve dört büyük hayati damar için yapılan işlemleri kalp ve damar cerrahisi bölümü gerçekleştirmektedir. Alanında uzman olan hekimlerce yapılan bu ameliyatların pek çoğu başarı ile gerçekleştirilmektedir.
Kalp damar cerrahisi hastalar ilk olarak kardiyoloji bölümüne muayene olmalıdır. Çünkü cerrahi bölüm adından da anlaşıldığı üzere kalp ve damarlara yönelik ameliyatları yapmaktadır. Kalp ile yaşanan her sıkıntı ameliyat gerektirmediği için ilk olarak kardiyoloji muayenesi yapılır gerekli tedaviler başlanır veya doktorun gerekli görmesi ile hasta kalp damar cerrahisine yönlendirilir. Uzman doktorlar gerekli görüntüleme, teşhis ve tetkikleri uygulayarak hasta için gerekli olan uygulamayı gerçekleştirmektedirler.
Kalp ve Damar Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Kalp yaşamamızı sağlayan bir organdır. Bu nedenle takibi ve tedavisi oldukça büyük önem taşımaktadır. Kalp ve damar cerrahisi ile yaşam kalitenizi arttırmak amacı ile damarlar veya kalp için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Kalp ve damar cerrahisi;
- Göğüs ağrıları,
- Kalp çarpıntıları,
- Damar rahatsızlıkları,
- Kalp,
- Bacaklarda oluşan ağrılar,
- Bacak damarlarının siyahlaşması,
- Ayaklarda yaşanan morarmalar,
- Kalp kapakçığı değişimi ve onarımı,
- By pass,
- Anjiyo,
- Kalp tümörlerinin alınması,
- Damar değişimi gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Kalp ve Damar Cerrahisi Çalışma Alanları Nelerdir?
Kalp ve damar cerrahisinin çalışma alanları son derece hayati önem taşır ve titizlik gerektirir. Çalışma alanları ise;
- Açık ve kapalı kalp ameliyatları,
- Farklı yöntemler ile by pass,
- Kalp kapakçığının değişimi ve onarımı,
- Stent takılması,
- Damar değişimleri,
- Tıkalı damarların açılması,
- Kalp yetmezliği,
- Kalp duvarı hastalıkları,
- Ana damarların tamir edilmesi,
- Çocuklar kalp rahatsızlıklarının tedavisi ve ameliyatları çalışma alanlarıdır.
Kalp ve Damar Cerrahisi Alanında Yeni Uygulamalar
Tıp her zaman hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Özellikle kalp ve damar cerrahisi için son derece teknolojik aletlerin ameliyatları oldukça kolaylaştırması dikkat çekmektedir. Saatlerce süren ameliyatlar robotik cihazlar ile çok daha kısa sürmektedir. Özellikle ameliyatların çok daha küçük kesiler ile yapılması hastanın sonraki yaşamı için de olumlu etki yaratmaktadır.
Kalp ve damar cerrahisi alanında en çok anjiyo uygulaması yapılmaktadır. Önceleri kasıkların her iki tarafından girilerek uzman bir hekim tarafından tıkalı bölge bulunmaya çalışılmakta ve uygulama oldukça uzun zaman ile lokal anestezi ile yapılmaktaydı. Şimdilerde ise koldaki damarlardan girilerek yine tıkalı bölge kolaylıkla açılmakta ve hastalar hemen taburcu olabilmektedir.
Bir diğer kalp ve damar cerrahisi alanındaki yenilik ise çok boyutlu görüntülemelerin artık çok daha net ve doğru olarak yapılmasıdır. Hastaların yaşamış oldukları stresi oldukça azaltan bu uygulamalar ile tahrip olan kalp kapakçıkları, tıkalı olan ana damar veya kalbin diğer sorunları kısa sürede teşhis edilebilinmektedir. Ameliyatların hemen hepsinde eski usul uygulamaların yerine robotların yer alması ile de hem doktor hatası riski minimum olmaktadır hem de az kesi çok uygulama mantığı ile hastanın tek bir ameliyat ile tüm sorunları çözülmektedir. Her zaman sağlıklı kalmak adına düzenli bir yaşam ve sağlıklı beslenmeyi ilke edinmeli ve doktor muayyeninizi ihmal etmemelisiniz.