Hastane çocukların korktukları ve ondan dolayı gitmemek için ağladıkları bir yerdir. Çocuklara hitap edecek şekilde döşenmiş olan alanlar ile hastane çocuklara sevdirilmektedir. Aslında her alanda olduğu gibi insanların psikolojilerine hitap ederek hastalar rahatlatılmalıdır. Hastane yetişkinlerin dahi gelmeyi istemedikleri bir mekandır. Fakat hastalıklar var olduğu müddetçe tanı ve tedavisi için hastaneler hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde, anne karnındaki Intrauterin bebeklerin izlenmesi, doğum sonrası mental motor gelişimi, aşı, koruyucu hekimlik, beslenme programları tarafından sağlanmaktadır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde hizmet veren doktorlar, çocukların psikolojisinden anlayarak onları rahatlatacak kabiliyettedir. Tıp eğitimi sırasında alınan dersler sayesinde çocuklarla iletişimi yakalayan deneyimli uzman doktor kadrosu çocuk hastalıklarının tanısını koyarak tedavisini yapmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünde, çocuklar için özel tasarlanmış, ileri teknolojik tıbbi cihazlarla donatılmış poliklinikler, yataklı servisler, yoğun bakım ünitesi ve yedi gün 24 saat hizmet veren acil servis bulunmaktadır.
Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi
Bebeklerin hepsi aynı sağlıkta doğmamaktadır. Tam gelişmemiş, bazı rahatsızlıkları olan yeni doğan bebekler tedavileri bitinceye kadar yoğun serviste tutulmaktadır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinin amacı bebeklere gerekli tedaviyi uygulamak, gerekli desteği doktorlar ve cihazlar aracılığı ile sağlamaktır. Modern tıbbın gerekli yerine getirilerek başarıyla gerçekleşen tedavi sonrası bebekler ailelerine kavuşturulur. Yeni doğan yoğun bakımı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünün bir parçasıdır. Ünitede, 24’in haftadan sonra doğan bebekler, iri bebekler, şeker hastası olan annelerin bebekleri, anne karnında kendi dışkısını yemiş olan bebekler, zor gerçekleşen doğum sırasında hasar almış veya beyninde ve benzeri organlarında büyük hasar riski taşıyan bebeklerin tedavisi için gerekli olan bütün modern tıbbı cihazlarla donatılmıştır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümündeki Hizmetler
0 ile 16 yaş arasındaki çocuklarla ilgili bütün birimler bu bölümde yer almaktadır. Yer alan üniteler ve verdikleri hizmetler şunlardır:
- Çocuklarla ilgili kalp dışı göğüs cerrahisi, onkolojik cerrahi, çocuk jnekolojisi, çocuk endokrini gibi bütün ünitelerin cerrahi müdahalesi gerçekleştirilmektedir.
- Çocukların büyüme ve hormonları ile ilgili bozukluklarının tanı ve tedavisi Çocuk Endokrinoloji Ünitesi’nde gerçekleştirilmektedir.
- Anne karnındaki ceninde var olan kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere çocukların kalp hastalıklarına Çocuk Kardiyoloji Ünitesi bakmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünün en önemli ünitelerinden biri olan Kardiyoloji’de çeşitli tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkiklerin başında, 12 kanal yüzey EKG, Holter monitorizasyon, ritim bozukluklarını tespit eden Eventer Recorder, baygınlık nedenlerini tespite yarayan Tilt table testi, kalnbin yapısını inceleyen 2 boyutlu dopler ekokardiyografi, anjiyografi, Girişimli Kardiyoloji’dir.
- Çocukların ruhsal gelişimi, davranışları ve rahatsızlıkların ile Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ünitesi ilgilenmektedir.
- Ateşli, ateşsiz havale, gelişim bozukluğu, sara, zeka geriliği gibi sinirsel rahatsızlıkları Çocuk Nörolojisi incelemekte ve tedavi etmektedir.
- Her türlü karın ağrısı, gaz, karın şişkinliği, kusma, yeme ve yutma rahatsızlıkları gibi hastalıklar Çocuk Gastroenterolojisi ünitesi bakmaktadır.
- Çocukluk dönemindekilerin idrar yolları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarıyla Çocuk Nefrolojisi ilgilenmektedir.
- Çocukluk çağında görülen astım, alerjik nezle, alerjik bütün hastalıklara Allerji ünitesi bakmaktadır.