Türkiye’de çocuklarımızın en sık doktora götürülme nedenlerinden biri de solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Çocuklarımızın akciğerleri ve solunum sistemleri doğrudan çevre ile ilişkilidir. Hava değişikliği, alerjenler, enfeksiyonlardan kolayca etkilenip hastalanabilmektedirler. Sağlıklı olan bir çocuk bile yılda 5 ile 8 kez arasında solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanabilmektedir. Solunum yolu rahatsızlıkları doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Eğer çocuğunuz sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor ise ve kullandığınız ilaçlarla bile hala öksürük, hırıltı ve balgam çıkarma hissi, horultu gibi şikâyetleri devam ediyor ise çocuk doktoru yerine bir çocuk göğüs hastalıkları uzmanına başvurmanız tedavi açısından büyük önem sağlayacaktır.
Çocuklardaki Göğüs Hastalıkları Nelerdir?
- Zatürre,
- Bronşit,
- Tüberküloz,
- Astım,
- Kistik fibroz gibi çeşitli hastalıklardır.
Özellikle kış aylarında başlayan soğuk algınlıklarındaki hırıltılı öksürük, burun akıntısı ve ateş gibi belirtilerin takibi aile tarafından iyi yapılmalı, ilaçlar düzenli olarak verilmelidir. Eğer çocuğunuzdaki öksürük, hırıltı ve balgam çıkarma hissi 14 günden fazla devam ediyorsa yukarıdaki saydığımız bu hastalıklara yakalanmak söz konusu olabilir. Bu yüzden doğru tedaviyi ve tanıyı geciktirmeyiniz. Çocuk göğüs hastalıkları geciken bir tanı koyması halinde çocuğunuzun uzun süren tedaviler görmesine ve hastaneye yatmasına neden olabilir.
Çocuk Göğüs Hastalıkları İçin Alınabilecek Önlemler
Çocuk göğüs hastalıkları uzmanları son zamanlarda çocuklarda sıkça rastlanan özellikle astım için bazı önerilerde bulunmaktadırlar:
- Çocuğun bulunduğu ortamda rutubetin az olması veya hiç olmaması sağlanmalı,
- Çocuğun vakit geçirdiği alanlar tozsuz ve temiz tutulmalı,
- Çocuğunuzun özellikle kış aylarında soğuk havaya maruz kalmasını engellemelisiniz,
Bu önemleri alırken çocuğunuzu hayattan koparmamaya çok özen göstermelisiniz. Sağlıklı beslenmelerine özen göstermeli ve tedavileri sırasında ilaçlarını aksatmadan vermelisiniz.
Zatürre ile ilgili olarak genellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda sık görülmekte olan bir hastalık olduğu söylenebilir. Çocuklarınızda aşılamaların tam yapılmasına, hijyen ve beslenme konularına dikkat ederek zatürreyi önlemek mümkündür.
Uzmanlar bronşit için yine ilk olarak sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmektedirler.
Tüberküloz için iyi dinlenmek, doğru beslenmek, bol sıvı almak, güneş ışığının olduğu ve bol oksijenli ortamlarda bulunmak hastalıktan korunma yöntemlerinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bu hastalığın hapşırmak, öksürmek gibi damlacık yoluyla bulaştığını asla aklımızdan çıkarmamalıyız.
Kistik fibroz ise genetik bir rahatsızlık olduğu için düzenli tedavilere aksatılmadan devam edilmelidir.
Çocuklarımızın sağlıkla büyümelerine yardımcı olabilmemiz için uyku ve doğru beslenme son derece önemlidir. Basit bir soğuk algınlığı gibi başlayan rahatsızları çok çabuk ilerleyebilir. Evde anne babaların takibi ve doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanmanız çok ama çok önemlidir. Unutmayın 14 gün oldu ve hala çocuğunuz öksürmeye devam ediyor ise çok acil onu göğüs hastalıkları doktoruna götürerek gerekli testleri yaptırınız. Aksi halde çocuklarınız için her geç kalınan günde hastalık sinsice küçük bedenlerini sarmış olur.