Aslında zararsız olan alerjen denilen maddelere karşı çocuğun bağışıklık sisteminin gösterdiği aşırı reaksiyonlara çocuk alerjisi denilir. Başlıca alerjenler şunlarıdır:
- Mantar ve ya küf sporları
- Arı sokmaları, böcek ısırmaları
- Evcil hayvan tüyleri veya epitelleri
- İlaçlar
- Deniz ürünleri, çikolata, yumurta, süt, domates, kuruyemiş gibi gıda maddeleri
- Ev toz akarları, maytlar
- Çiçek ve ağaç polenleri
- Takılar
- Kaucuk, lastik gibi kimyasal maddeler
- Kimyasal reçineler
Yukarıda sayılan veya sayılamayan daha birçok maddeye karşı çocukların alerjisi olabilmektedir. Alerjik tepkiler daha çok üst veya alt solunum yollarını, deri ve sindirim sistemini ve gözü etkilemektedir. Alerji sadece bir organın hastalığı olmadığından tetkik ve tedavide vücut sistemi bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Çocuk Alerjisi Tedavisi
Kaşıntı, sürekli hapşırma, kızarıklık, gözlerde yaşarma gibi belirtiler olduğunda çocukların muhakkak çocuk alerjisi uzmanına götürülmesi gerekmektedir. Tedavilerin kesinlikle günü kurtarma manasında olmaması uzun vadeli olması ve sürecin takip edilmesi gerekmektedir. Alerjinin çocuk yaşlarda iken kontrol altına alınması ileriki yıllardaki seyrini etkileyeceğinden önemlidir. Uzman doktorun yapacağı laboratuar testleri, alerji deri testleri neticesinde neyin alerjiye neden olduğu bulunmaktadır. Alerjenin tespit edilmesinin ardından doktor çocuk hastaya önerilerde bulunur. Önerilerin yanında en önemlisi tıbbi bazı tedaviler düzenleyecektir. Tıbbi tedavi süreci devam ederken bazı hasta gruplarına alerjen aşısı uygulanmaktadır.
Çocuk Alerjisi bölümünde çocukluk çağlarında görülen çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Bu bölümde tanı ve tedavisi yapılan hastalıklar ve belirtileri şunlardır;
- Reaktif Hava Yolu Hastalıkları
- Astım
- Saman Nezlesi
- Egzama
- Kurdeşen
- Besin Alerjileri
- Birden fazla sistemin etkilendiği yaygın alerjik reaksiyon tipi olan Anafilaksi
Çocuk Alerjisi Bölümünde Verilen Hizmetler
Hastanelerin Çocuk Alerjisi Bölümünde alerjik hastalıkların tanısının konması için gerekli olan testler yapılmaktadır. Yapılan testler şunlardır:
- Deri testleri ve kanda alerji saptama yöntemleri olan total IgE ve spesifik IgE
- Besin veya ilaç alerji şüphesi olan hastalarda ilaç veya besinlerle karşılaşma testleri
- Solunum yolları hastalıklarının tanısı için spirometri
- Hava yolu iletkenlik ve direnci
- Akciğer Hacimleri Ölçümleri
- Akciğer komplians ölçümleri
- Hava Yolu duyarlılığının egzersiz yaptırılarak ve bazı ilaçlar verilerek yapılan özel solunum testleri
- Rinit hastalığı tanısı için burun basıncı ve direncine ait ölçümler
- Penisilin gibi ilaçlara karşı deri testleri yapılıp kullanımı zorunlu ilaçlar için hasta hastaneye yatırılarak duyarsızlaştırma protokolü uygulanır
Test ve tetkiklerin sonuçları bazıları aynı gün içerisinde alınırken bazıları bir hafta içerisinde alınabilmektedir. Solunum fonksiyon testleri, deri testleri, kan, burun sıvıları, balgamda hücre sayımı incelemeleri, burun basıncı ölçümleri aynı gün içerisinde verilmektedir. Kan testleri ise laboratuarın yoğunluğuna göre bir hafta içerisinde alınmaktadır. Özel testlerin yapımı için önceden randevu almak gerekmektedir. Bebekten başlayarak her yaştaki çocuğa testler ve tektiler uygulanabilmektedir. Fakat deri testlerinin doğru sonuç verebilmesi için testin uygulanacağı çocuğun son bir hafta öncesinde öksürük, soğuk algınlığı ve grip ilacı kullanmaması gerekmektedir.