Beslenme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlıklı bir yaşam için besinlerin tüketilmesidir. Toplumda bazı hastalıkların oluşmasında dikkat edilmesi gereken bir kavramdır. Beslenme yetersizliğinde bazı hastalıkların oluşumunda doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle sağlığımızı korumak için uygulanan işlemler vardır. İlaç tedavisi veya diyettir. Diyet, çok fazla alınan besin fazlalığının vücutta yaptığı zararları en aza indirmek için yapılan bir eylemdir. Genellikle kilo problemi yaşayanların başvurduğu bir yoldur. Bazı durumlarda boy indeksine göre kilosu yetersiz olanlar kilo alımı için bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alırlar.
Sağlıklı Beslenme Şekli
Yanlış beslenme sonucunda vücudumuz fazla kalori alır. Gereksiz bir şekilde alınan her kalori doğal olarak sağlığımız için tehlikelidir. Çünkü fazla yağ oranı olan bir insanda kalp-damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve kolestrol riskleri oldukça yüksektir. Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşlarının beslenme ve diyet bölümüne giderek yaşınıza ve sağlık kontrolleriniz yapıldıktan sonra genel durumunuza uygun bir şekilde tedavi almanız mümkündür. Beslenme, her yaşta çok önemlidir.
Koruyucu Beslenme
- Çocukluk çağı beslenme
- Ergenlik çağı beslenmesi
- Hamileler için beslenme
Tedavi amaçlı beslenme
- Şeker hastalığı
- Kalp hastalıkları
- Bazı sindirim sistemleri
- Metobolik sistemler
- Gut hastalıkları
- Obezite
Bunun gibi birçok beslenme türü vardır. Birçoğu tedavi edici özelliktedir. Hastalığa göre tedavi öncesinde veya sonrasında diyet programı uygulanır ve hastalığın seyrine göre devam edilir. Kilo korumak için uygulanan diyet programlarında hastanın vücut kas ve yağ oranına göre bir liste hazırlanır. Ulaştığı yada sahip olduğu kiloda durması sağlanır.
Sağlıklı Beslenme İçin Tüketilmesi Gerekenler
- Bol sebze ve meyve
- Et, süt ve yumurta gibi protein ve vitamin yönünden zengin olan besinler
- Hormonlu gıdalar yerine organik, dalından koparılmış ürünler
Dengeli Beslenmede Uyulması Gerekenler
- Sağlıklı bir vücudunuz olsun istiyorsanız mutlaka öncelikle düzenli uyumalısınız
- Sabah kahvaltısını kesinlikle atlamamalısınız. Zengin çeşit olmasına özen gösterin.
- Öğünlerinizde sebzeyi eksik etmeyin ve her şeyi mevsiminde tüketmeyi ihmal etmeyin
- Ara öğünlerinizi doktorunuzun uygun gördüğü şekilde uygulayın
- Taze sıkılmış katı meyve suları için. Portakal, elma, havuç gibi meyveler yüksek derecede vitamin içerir.
- Mideyi doldurmak veya günü atlamak için değil sağlığınız için fedakarlıklar yapın. Alelacele ayakta atıştırmak yerine sofrada ve oturarak yemek yiyin. Böylelikle mideniz yavaş yavaş yediğiniz için daha rahat olacaktır.
- Dondurulmuş ve katı gıdalardan uzak durun. Konserve ürünleri uzun süre beklediğinden gaz problemi meydana getirebilir.
Mümkün olduğu kadar az veya çok değil, sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Aksi halde fazla kilolar beraberinde sağlık sorunları getirebileceği gibi, çabuk yorulma cilt bozulmalarına, nefes almada güçlük çekmeye de yol açar. Böyle durumlarla karşı karşıya gelmemek için beslenme ve diyet programlarınıza uymalı, daha dinç bir vücuda sahip olursunuz.