Dünya'da en önemli hastalıkların başında gelen diş ve diş eti hastalıkları, hayati bir tehlike taşımadığı için çoğu kişi tarafından pek fazla önemsenmemektedir. Ağız, sindirimin başlangıç noktasıdır. Gelişebilecek herhangi bir olumsuzluk durumunda sindirim sisteminiz de olumsuz yönde etkilemektedir. Ağız yolu ile aldığımız yiyecekler çiğnenerek, tükürükle karışıp, yutulmaya ve sindirime hazır bir hale getirilir. Aynı zamanda konuşmaya da yardımcı olan ağız, tat alma organıdır. Dişler besinlerin parçalanmasında ve konuşmamızda çok önemli bir rol oynamaktadır. Dişlerinde kalıcı hasarlar oluşan ve eksiklikler oluşan kişilerde konuşma ve çiğneme bozuklukları ortaya çıkar.
Diş iltihaplanması ve diş çürükleri, en önemli ağız ve diş sağlığı hastalıklarının başında gelmektedir. Diş eti hastalıkları, çoğu zaman diş yuvalarının bulunduğu çene kemiklerinin erimesine kadar ilerleyebilen önemli ve ihmal edilmemesi gereken hastalıklardandır. Ağız ve diş sağlığının bozulması, vücuttaki bütün organların olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Özellikle kalp, böbrek ve eklemler de enfeksiyon gibi önemli sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Diş Çürümesi
Diş çürükleri 3 farklı etmen sonucunda meydana gelmektedir. Diş yüzeyinde asit oluşmasını sağlayan mikroorganizmalar, karbonhidrat ve şekerli besinler nedeniyle dişlerin çürümesine yol açmaktadır. Dişler düzenli bir şekilde fırçalanmaz ise diş çürükleri git gide dişte oyuklara neden olarak dişin yapısını bozar. Diş çürükleri kendi kendine iyileşmeyen önemli bir hastalıktır. Dişler iyi bir şekilde temizlenmez ise üzerinde besin artıkları ve birçok mikrop birikip, dişlere zarar verir. Ağız içerisinde bulunan bakteriler gelen yiyeceklerin artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak saydam ve yapışkan bir hale gelmelerini sağlar. Dişlerin üzerine yapışan bakteriler de plak olarak bilinmektedir. Plaklar bakterilerin dişlerin üzerinde uzun süre kalmasına yardımcı olur. Şekerli gıdalarda bulunan asitler dişlerin zarar görmesine neden olur ve bakteriler de aynı şekilde kendi asitlerini oluşturur. Asit zamanla diş minesinin erimesine neden olur. Bu sayede eriyen bölgelere mikroplar kolayca ulaşarak yumuşak dokuların hasar almasını sağlar. Hızlanan diş çürümesi dişte geniş bir oyuğun açılmasına neden olarak dişlerde ağrıya sebep olur. Çürüyen diş zamanında tedavi edilmez ise çene kemiğine kadar ilerler ve diş apsesi oluşmasına neden olur.
Diş eti hastalıklarının en önemlisi olarak bilinen diş plaklarına zamanında müdahale edilmez ise, daha pahalı ve daha zor operasyonlar gerektireceği için ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Her yemekten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayıp, diş ipi ile dişlerinizde bulunan diş artıklarını iyice temizlemelisiniz. Aynı şekilde diş için özel geliştirilmiş olan ağız çalkalama sularını da kullanarak bakımınızı yapmalısınız.
Diş çürüklerinde erken müdahale diş kayıplarının önüne geçmektedir. Dişinizde ağrı olmasa da diş çürüklerinizi mutlaka tedavi ettirmelisiniz. Diş ağrıları çürüklerin en son evrede olduğunda ortaya çıkmaktadır. Erken teşhis ve dişlerin düzenli bir şekilde bakımı kayıp dişleri ve takma diş gerekliliğini azaltır.
Diş Eti Hastalıkları
Dişlerin diş eti dışında görünen kısımları diş minesi ile çevrili bir tabakadan meydana gelmektedir. Bu tabakanın altında ise yumuşak bir doku bulunmaktadır. En iç bölümde ise diş özü bulunur. Bu bölgede çok miktarda sinir ve damar bulunmaktadır. Diş gövdesinin diş eti ve altındaki kemiğe girdiği bölüm daralır. Bu bölüm dişin boyun bölümü olarak bilinmektedir. Çene kemiğinin içinde kalan bölümde ise diş kökleri bulunmaktadır. Diş kökü diş yuvasında çene kemiğine sıkıca bağlı özel dokular ile tutunmaktadır. Diş eti hastalıkları, diş çürüklerine ve rahatsız edici ağız kokularına neden olur.
Diş eti hastalıkları en önemli diş sağlığı problemlerinin arasında yer alır. Ağız ve diş sağlığının hijyeni doğru orantılı bir şekilde ilerlemektedir. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtileri arasında diş eti kanamaları bulunmaktadır. Diş etleri, ağız tabanı ve diş yuvalarında ki iltihaplanmalar diş eti hastalıklarına neden olmaktadır. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmelidir.
Diş eti hastalıkları tedavi edilmez ise bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, sindirim problemleri, sinüzit, diş çürüğü ve ağız kokusu gibi önemli problemlere yol açmaktadır.
Dişlerin Gelişim Bozuklukları
Ağızda kapanma bozuklarına sebep olan diş düzensizlikleri, dişlerin çürümesine ve erken yaşta dökülmesine neden olur. Düzensiz dişler, alt ve üst çenede problemlere yol açarak, çiğneme ve temizleme güçlüğüne neden olur. Düzensiz dişler, zamanından önce çıkan süt dişleri yüzünden meydana gelmektedir. Zamansız çıkan süt dişleri nedeniyle yeni gelen kalıcı dişler bozuk ve düzensiz bir şekilde ortaya çıkar.
Düzensiz dişler konuşma ve görünüm bozukluklarına neden olarak ağız kokusu gibi kalıcı problemlere de yol açabilir. İlerleyen yaşlarda tel tedavisi ile dişler eski haline getirilebilir.
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
- Ağız ve diş hastalıklarında erken teşhis ve bakım çok önemlidir. Her yıl düzenli olarak bir kere diş hekimine muayene olmak gerekir.
- Diş çürüklerini engellemek için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayıp, diş ipi ve ağız gargarası ile temizliğinizi tamamlayın.
- Aşırı tatlı yiyecekleri tükettikten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamayı unutmayın.
- Dişlerinizi sert cisimler ile karıştırmayın.
- Kabuklu yemişleri dişleriniz ile asla kırmamalısınız. Eğer ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmezseniz, diş minesinin çatlamasına ve bakteri oluşmasına neden olursunuz.